Εργαλεία για ΑΜΕΑ
  • Μεγέθυνση Γραμμάτων
  • Σμίκρυνση Γραμμάτων
  • Υψηλή Αντίθεση
  • Αντιστροφή Χρωμάτων
  • Ανοιχτόχρωμο Φόντο
  • Ευανάγνωστη Γραμματοσειρά
  • Επαναφορά

Ο Δημος σημερα

 Ο Δήμος Καβάλας εκτείνεται σε μια περιοχή 350 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο βορειανατολικό τμήμα της Ελλάδος, με πληθυσμό 70.501 κατοίκων εντός των διοικητικών του ορίων και πυκνότητα πληθυσμού 200 κάτοικοι/χ.λ.μ.2. Οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν στην πόλη της Καβάλας (56.000), η οποία συγκεντρώνει τις διοικητικές λειτουργίες που εξυπηρετούν όλους τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Ο μέσος όρος της ηλικίας του πληθυσμού είναι 43 ετών.


   Η μέση θερμοκρασία στην περιοχή είναι λίγο πάνω από τους 15 βαθμούς C. Ο δήμος βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η οικονομία του στηρίζεται κυρίως στον τομέα των Υπηρεσιών (77%), ενώ οι άλλοι δύο τομείς (δευτερογενής 12,5% και πρωτογενής 10,5%) δεν είναι τόσο σημαντικοί. Ο τουρισμός, η γεωργία, η αλιεία και η λατομική δραστηριότητα παράλληλα με ένα σημαντικό δημόσιο τομέα είναι οι κύριες δραστηριότητες των κατοίκων. Η γραφική και αμφιθεατρική Καβάλα μαζί με το γειτονικό νησί της, τη Θάσο βρίσκονται στα βόρεια σύνορα του Αιγαίου Πελάγους και αποτελούν την πιο τουριστική περιοχή της περιφέρειας.
   Ο Δήμος Καβάλας προέκυψε από τη συνένωση του πρώην Δήμου Καβάλας και του Δήμου Φιλίππων. Αποτελείται από τη Δημοτική Ενότητα Καβάλας και τη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων που περιλαμβάνουν συνολικά 26 οικισμούς. Η γεωμορφολογία του ποικίλει, συνδυάζοντας ορεινές, πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ποικιλία οικοσυστημάτων και την προστατευόμενη περιοχή «Κόλπος Παληού-Όρμος Ελευθερών» που ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000.

   Ο Δήμος Καβάλας διαδραματίζει για την περιοχή των Βαλκανίων το ρόλο της πύλης των διευρωπαϊκών αξόνων για το Αιγαίο Πέλαγος και του κέντρου διεθνών εμπορικών αξόνων. Ακόμη, έχει αναγνωριστεί ως πύλη διαπεριφερειακής εμβέλειας με διεθνή ρόλο μέσω του αεροδρομίου του, της Εγνατίας Οδού και του κάθετου άξονα από τη Βουλγαρία μέσω του συνοριακού σταθμού Εξοχής, αλλά και των λιμανιών του. Τόσο οι υπάρχουσες όσο και οι σχεδιαζόμενες υποδομές μεταφορών ευνοούν την ανάπτυξή του και μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στην περιοχή.
   Οι υφιστάμενες υποδομές και οργανισμοί υγείας και πρόνοιας, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Καβάλας, εξυπηρετούν σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες των πολιτών και των επισκεπτών του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής.
   Οι υποδομές εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης του Δήμου είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες και καλύπτουν όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργεί το Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  με δύο Σχολές, Τεχνολογικών Εφαρμογών και Διοίκησης και Οικονομίας με αξιόλογο ακαδημαϊκό –ερευνητικό έργο και ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής.

   Ο Δήμος Καβάλας χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσο και τις κατάλληλες και συνεχώς ανανεωμένες τεχνολογίες και υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), ώστε να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες και τους επισκέπτες του, σύμφωνες με τις επιταγές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της διαφάνειας. Ενδεικτικά αναφέρονται το εθνικό δίκτυο Σύζευξις, το δίκτυο οπτικών ινών (MAN), η διαδικτυακή πύλη του Δήμου, το Σύστημα Φωνητικών Αιτημάτων, η Διαδραστική Πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Συμμετοχής και η Πλατφόρμα Διαχείρισης και Παρακολούθησης της Κυκλοφορίας.
   Η Καβάλα και η περιοχή της στο διάβα των χρόνων άφησε σημαντική πολιτισμική παρακαταθήκη. Προϊστορικοί οικισμοί, βραχογραφίες, σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι με κορωνίδα την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο μνημείων της UNESCO, τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας, ιστορικά γεγονότα, όπως η μάχη των Φιλίππων, η έλευση του Αποστόλου Παύλου, η βάπτιση της πρώτης ευρωπαίας χριστιανής, η ίδρυση της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας στην Ευρώπη, μουσεία, ιστορικά αρχεία, πληθώρα μνημείων και ιστορικών κτιρίων, παραδοσιακοί οικισμοί, υλικά και άυλα απομεινάρια μιας άλλοτε πολυπολιτισμικής κοινωνίας, διεξαγωγή mega-events και άλλων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, αξιόλογη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, συνθέτουν την πλούσια και πολυδύναμη πολιτισμική φυσιογνωμία της.
 

Εγραψαν για την Καβάλα

Εθνος  Καβάλα: Ένα παραθαλάσσιο κόσμημα εκεί όπου η Δύση συναντά την Ανατολή
Reader. gr Travel   Καβάλα: Η πόλη για διακοπές 365 μέρες το χρόνο
Travel.gr  5 λόγοι για να ταξιδέψετε στην Καβάλα
Καθημερινή  Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων στη ρωγμή του χρόνου

Συνοδευτικα Αρχεια

Ρυθμίσεις Cookies