Εργα Δημου

Πισω στη λιστα

Αποκατασταση κτηριου Μεγαλης Λεσχης Καβαλας

project image
Με την πράξη υλοποιείται η αποκατάσταση του κτιρίου της Μεγάλης Λέσχης Καβάλας, που ανεγέρθηκε στα 1909-1910 από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Καβάλας. Πρόκειται για διατηρητέο κτίριο το οποίο αναπτύσσεται σε δύο στάθμες. Το ισόγειο αποτελείται από δύο τμήματα, που διαχωρίζονται μεταξύ τους από τον κεντρικό διάδρομο. Στο ανατολικό από αυτά τα τμήματα,που βρίσκεται στη γωνία των οδών Κύπρου και Εθνάρχου Μακαρίου, δημιουργείται ένας ενιαίος εκθεσιακός χώρος. Παράλληλα,θα κατασκευαστούν βοηθητικοί χώροι υγιεινής (κουζίνα, WC), για την εξυπηρέτηση του εκθεσιακού χώρου. Στο δυτικό τμήμα του ισογείου θα δημιουργηθεί ένας χώρος που θα λειτουργεί ως χώρος διαλείμματος-τροφοδοσίας για τις ανάγκες των εκδηλώσεων (εγκαίνια εκθέσεων, ημερίδες, συνέδρια κλπ.) και παράλληλα ως χώρος προβολής του τουριστικού και κυρίως του πολιτιστικού προϊόντος της περιοχής, καθώς και WC, ενώ στη βόρεια πλευρά του θα κατασκευαστούν οι χώροι υγιεινής που θα εξυπηρετούν κυρίως το υπόλοιπο κτίριο (1ο όροφο) μέσω του ανελκυστήρα. Στο χώρο αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα WC AMEA τα οποία θα έχουν πρόσβαση μέσω του κεντρικού διαδρόμου εισόδου με ράμπα. Στον όροφο του κτιρίου δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο κτίριο, γιατί αυτόπαρουσιάζει μια άριστη κατανομή στους χώρους και τις συνδέσεις τους, πράγμα που επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας του ως χώρος συνάθροισης κοινού και εκδηλώσεων δημόσιου χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργίας της μεγάλης κεντρικής αίθουσας και της επέκτασής της δυτικά ως χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων. Ο χώρος στη συνέχεια του κλιμακοστασίου θα αποτελεί και θα λειτουργεί σαν χώρος υποδοχής. Οι υπόλοιπες αίθουσες θα χρησιμοποιηθούν για τις λειτουργικές ανάγκες του κτιρίου. Επίσης, θα ανακαινιστούν οι χώροι των W.C του ορόφου και η κουζίνα. Γενικότερα σε όλο το κτίριο θα εκτελεστούν οι ακόλουθες εργασίες:
Θα αντικατασταθούν, όπου απαιτείται, και θα ανακαινισθούν τα εσωτερικά και εξωτερικά κουφώματα του κτιρίου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Τεχνικής Υπηρεσίας και αυτές της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων.
Θα γίνει στατική ενίσχυση και ανακατασκευή του δώματος.
Θα αποκατασταθεί η ξύλινη στέγη.
Θα καθαιρεθούν τα παλαιά δίκτυα των Η/Μ και θα εγκατασταθούν νέα δίκτυα.
Θα κατασκευαστούν νέα υδραυλικά δίκτυα
Θα κατασκευαστούν νέα δίκτυα για την θέρμανση – ψύξη – πυρασφάλεια κ.α.
 Κατασκευάζονται: - ράμπα πρόσβασης για ΑΜΕΑ – ανελκυστήρας
Συντηρούνται και αποκαθίστανται όλα τα εσωτερικά επιχρίσματα και ο υπάρχων ζωγραφικός διάκοσμος.
Προβλέπεται η κατασκευή χώρου κουζίνας.
Γίνεται στατική ενίσχυση των οροφών του ισογείου και του ορόφου, καθώς και των υποστυλωμάτων του ισογείου.
Τοποθετούνται: - νιπτήρες , λεκάνες , μπαταρίες, δοχεία πλύσεως, λεκάνη, κ.λ.π. για την πλήρη λειτουργία των χώρων σύμφωνα με τη μελέτη. -φωτιστικά σώματα σύμφωνα με τη μελέτη.
 
Με το υποέργο 2 εκτελείται η προμήθεια εξοπλισμού του κτιρίου που περιλαμβάνει: α)Έπιπλα Συνεδριακά και γραφείου, β) Κουρτίνες – Κουρτινόξυλα, γ) Επαγγελματικές Ηλεκτρικές Συσκευές και δ)Ηλεκτρικές Συσκευές
 
Το κτίριο θα χρησιμοποιείται από όλο το πληθυσμό της Καβάλας και των περιχώρων αφού στο ισόγειο ο χώρος θα χρησιμοποιείται για εκθέσεις, αλλά και στον όροφο ηκεντρική αίθουσα θα φιλοξενεί συναυλίες μετακαλούμενων καλλιτεχνών και αριστούχων μαθητών και αποφοίτων του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και θα διατίθεται για διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και ημερίδων. Η αμέσως μεγαλύτερη αίθουσα (χώρος συσκέψεων) θα διατίθεται για συνεντεύξεις τύπου του Δήμου Καβάλας.
 
Οφελη

Το κτήριο χρήζει άμεσης συντήρησης λόγω των φθορών που προήλθαν με την πάροδο του χρόνου, των σοβαρών προβλημάτων στατικότητας που παρουσιάζει και των εργασιών αποκάλυψης του ζωγραφικού διακόσμου που έγιναν, ώστε να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου.
Η επαναλειτουργία του κτηρίου προϋποθέτει την πλήρη αποκατάστασή του. Τα οφέλη, τόσο στον τοπικό πληθυσμό, όσο και στους επισκέπτες και τουρίστες στην περιοχή θα είναι σημαντικά, καθώς το κτίριο, χωροθετημένο στο κέντρο του αστικού ιστού, αναμένεται να φιλοξενεί εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις.
Η υλοποίηση του εν λόγω έργου αναμένεται, αφενός να διασώσει δια της συντήρησης-αποκατάστασης του κτιρίου σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (κτίριο χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης: ΦΕΚ 822/22-8-1974, χαρακτηρισμός του εξοπλισμού του κτιρίου ως έργο τέχνης: 475/3-9-1987, χαρακτηρισμός του κτηρίου ως διατηρητέου: τεύχος Β, 55/27-1-1988, τεύχος Δ) και αφετέρου να εμπλουτίσει το πολιτιστικό και συνάμα το τουριστικό προϊόν της περιοχής προσδίδοντας προστιθέμενη αξία και διαχέοντας τα πολλαπλασιαστικά του αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία και στην ευρύτερη περιοχή.
Πληροφοριες
Κατηγορια
Εργα στην αρχική σελίδα
Κατασταση
Σε εξέλιξη
Περιοχη
Καβάλα
Ταμειο χρηματοδοτησης
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
Επιχειρησιακο προγραμμα
ΠΕΠ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Προγραμματικη περιοδος
Προγραμματική Περίοδος 2014-2020
Στρατηγικη
Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης 2007-2013
Προυπολογισμος συμβασης
2.096.127,77 €
Φορεας υλοποιησης
Δήμος Καβάλας
Φορεας λειτουργιας
Δήμος Καβάλας