Εργα Δημου

Πισω στη λιστα

Πολιτιστικο Κεντρο Δημου Καβαλας (διαμορφωση εσωτερικων χωρων και προμηθεια εξοπλισμου)

project image
Η προτεινόμενη πράξη αφορά στη διαμόρφωση του εσωτερικού του κτιρίου της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας με αναστρέψιμες παρεμβάσεις ώστε να καταστεί ικανό να φιλοξενήσει τις ακόλουθες χρήσεις του Πολιτιστικού Κέντρου  Δήμου Καβάλας: 
•  Ιστορικό Αρχείο Δήμου Καβάλας 
•  Έκθεση έργων και αρχείου Πολύγνωτου Βαγή 
•  Εικαστική έκθεση Δήμου Καβάλας 
•  Λαογραφική έκθεση Δήμου Καβάλας 
•  Αίθουσες περιοδικών εκθέσεων
• Αίθουσες πολλαπλών εκδηλώσεων (μουσειοεκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, εργαστηρίων, ημερίδων, συμποσίων κλπ.)
Ο όγκος του υφιστάμενου κτιρίου αποτελείται από τέσσερα τμήματα, ισομεγέθη και σε παράταξη για το ισόγειο και τους τρεις ορόφους και από δύο τμήματα, ισομεγέθη και σε παράταξη για τον τέταρτο όροφο. Κάθε τμήμα εκτείνεται και στους πέντε ορόφους του κτιρίου και περιλαμβάνει κατακόρυφη κυκλοφορία (κλιμακοστάσια για τα τμήματα 1 και 3, κλιμακοστάσια και ανελκυστήρες για τα τμήματα 2 και 4) και συνδέεται οριζόντια με τα άλλα τμήματα μέσω ανοιγμάτων. Οι χρήσεις του πολιτιστικού κέντρου καταλαμβάνουν τα τμήματα 1, 2 και 3 για το ισόγειο και τους τρεις ορόφους και ένα τμήμα για τον τελευταίο όροφο. 
Στην παρούσα πρόταση προτείνονται οκτώ (8) υποέργα:
Y1. Διαμόρφωση εσωτερικών χώρων Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Καβάλας
Κατασκευή και τοποθέτηση γυψοσανίδων για τη δημιουργία χωρισμάτων, θυρών από κρύσταλλο   και πρεσσαριστής θύρας.
Υ2. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού και εφαρμογών πληροφορικής και επικοινωνιών για την υποστήριξη της λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου, την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών διάχυσης ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου στους πολίτες, τη γνωριμία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη δυνατότητα καταγραφής, τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης του πολιτιστικού υλικού και τη διάθεσή του στην επιστημονική κοινότητα, την ενεργοποίηση της επιστημονικής κοινότητας,  τη διαδραστική επικοινωνία με τους χρήστες ηλεκτρονικής πλατφόρμας, την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της νέας γενιάς για την πολιτιστική κληρονομιά.
Υ3. Προμήθεια επίπλων και ειδικών κατασκευών
Προμήθεια επίπλων εμπορίου (γραφεία, καθίσματα, καναπέδες, τραπέζια εργασίας, ρόλλερ κλπ.), και ειδικών κατασκευών (γυψοσανίδες, βάθρα, πάνελ, προθήκες, έπιπλο χώρου υποδοχής κλπ.).
Υ4. Προμήθεια φωτιστικών
Προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων και συστημάτων ελέγχου στους εσωτερικούς χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου (υποδοχής και αναμονής, κίνησης, εκθεσιακούς, πολλαπλών εκδηλώσεων, γραφεία κλπ.).
Υ5. Προμήθεια μουσειακών κουκλών
Προμήθεια μουσειακών κουκλών (γυναικείων, ανδρικών, παιδικών, γυναικείων μπούστων) για τις ανάγκες των εκθέσεων του Πολιτιστικού Κέντρου.
Υ6.Προμήθεια υλικού εκθέσεων
Προμήθεια υλικών, όπως stand από plexi glass, εκτυπώσεις αφισών, γραφιστικό σχεδιασμό μακετών, για την κατάλληλη και εύληπτη παρουσίαση των εκθέσεων στους επισκέπτες του Πολιτιστικού Κέντρου.
Υ7. Συντήρηση αντικειμένων
Συντήρηση και αποκατάσταση  μέρους των αντικειμένων προς έκθεση  στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καβάλας.
Οφελη
Η προτεινόμενη πράξη αναμένεται : 
•    Να δημιουργήσει μία σύγχρονη πολιτιστική υποδομή που να υποστηρίζει τη λειτουργία ενός Πολιτιστικού Κέντρου με μόνιμες, περιοδικές εκθέσεις, ιστορικό αρχείο και αίθουσες πολλαπλών εκδηλώσεων προβαίνοντας στις αναγκαίες εσωτερικές διαμορφώσεις και εξοπλίζοντας το με τις απαιτούμενες προμήθειες επίπλων, ειδικών κατασκευών, φωτιστικών, μουσειακών κουκλών, υλικού εκθέσεων, καθώς και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και εφαρμογών.
•   Να συντηρήσει, αποκαταστήσει και διαφυλάξει σημαντικό κομμάτι του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής που θα εμπλουτίσει τις εκθέσεις του Πολιτιστικού Κέντρου, το οποίο αυτή τη στιγμή παραμένει αναξιοποίητο σε ακατάλληλες συνθήκες φύλαξης σε αποθήκες του Δήμου.
•  Να  αξιοποιήσει, να προβάλλει και να αναδείξει σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τη δημιουργία μόνιμων, περιοδικών εκθέσεων και ηλεκτρονικών εφαρμογών.  
•  Να καλύψει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής με τη δημιουργία υποδομών  για πολιτιστική χρήση (αίθουσες περιοδικών εκθέσεων και πολλαπλών εκδηλώσεων).
• Να ενθαρρύνει τον επιστημονικό διάλογο (λαογράφων, εθνολόγων, ιστορικών, αρχειονόμων, ιστορικών τέχνης κ.α.)
•   Να  εκπαιδεύσει τους νέους και το ευρύ κοινό σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού και να τους μυήσει στο σεβασμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
•  Να αξιοποιήσει ένα κτίριο που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεδομένου ότι πρόκειται για κτίριο χαρακτηρισμένο ως μνημείο, έργο τέχνης: ΦΕΚ 822, τ. Β΄/22-8-1974 και ως διατηρητέο: ΦΕΚ 55,τ Δ΄/27-1-1988,).
•  Να συμβάλλει στην ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως πολιτιστικού τουρισμού, αστικού τουρισμού, συνεδριακού τουρισμού, εκπαιδευτικού τουρισμού, επαγγελματικού τουρισμού.
•  Να εμπλουτίσει το πολιτιστικό και συνάμα το τουριστικό προϊόν της περιοχής προσδίδοντας προστιθέμενη αξία και διαχέοντας τα πολλαπλασιαστικά του αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία και στην ευρύτερη περιοχή.
• Να συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, καθώς και των ημεδαπών και αλλοδαπών τουριστών στην περιοχή του Δήμου Καβάλας.
Πληροφοριες
Κατηγορια
Εργα στην αρχική σελίδα
Κατασταση
Σε εξέλιξη
Περιοχη
Καβάλα
Ταμειο χρηματοδοτησης
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
Επιχειρησιακο προγραμμα
ΠΕΠ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Προγραμματικη περιοδος
Προγραμματική Περίοδος 2014-2020
Στρατηγικη
ΠΕΠ Α.Μ.Θ. 2014-2020
Προυπολογισμος συμβασης
889.370,90 €
Φορεας υλοποιησης
Δήμος Καβάλας
Φορεας λειτουργιας
Δήμος Καβάλας