Πισω στη λιστα

Προγραμματα καταρτισης ευαλωτων κοινωνικα ομαδων (συμπεριλαμβανομενων των ΑμεΑ) σε ειδικοτητες του τομεα Τουρισμου – Πολιτισμου

project image

Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε 100 ωφελούμενους. Οι ωφελούμενοι θα συμμετέχουν σε συνεδρίες συμβουλευτικής ατομικές και ομαδικές και εφόσον παρακολουθήσουν το σύνολο αυτών θα περάσουν στο επόμενο στάδιο της κατάρτισης και της πιστοποίησης αυτής. Σε κάθε ωφελούμενο αντιστοιχούν περίπου 18 συνεδρίες 3 ατομικές (συμπεριλαμβάνεται συμπλήρωση του αρχικού ερωτηματολογίου – απογραφικού δελτίου για τις δεξιότητες και τα προσόντα του ωφελούμενου) και 15 ομαδικές των 4 ατόμων. Ο πάροχος συμβουλευτικών υπηρεσιών σε συνεργασία με τα στελέχη της συμβουλευτικής θα προσδιορίσουν τα άτομα που θα μετέχουν στις ομαδικές συνεδρίες ανάλογα με τις δεξιότητες και επιδιώξεις του που συνδέονται με την ένταξη του στην αγορά εργασία.
Η πράξη αφορά στην υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ) σε ειδικότητες του Τομέα Τουρισμού - Πολιτισμού. Σκοπός υλοποίησης της προτεινόμενης πράξης είναι η παροχή συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας, επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων στην ευάλωτη κοινωνικά ομάδα των ανέργων. Ειδικότερα στοχεύει στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ειδικότητες που άπτονται του τομέα τουρισμού - πολιτισμού και συνάδουν με την στρατηγική της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας. Συγκεκριμένα θα υλοποιηθούν τα παρακάτω προγράμματα κατάρτισης:
1) Τεχνικές κεραμικής και αγγειοπλαστικής: Σχεδιασμός και δημιουργία πρωτότυπων κεραμικών αναμνηστικών της πόλης που συνδέονται με την ιστορία και τον πολιτισμό της - Εκπαιδευτικό Επίπεδο ΥΕ/ΔΕ.
2) Τεχνικές μεταποίησης και επεξεργασίας ξύλου: Θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση στην τέχνη του καραβομαραγκού. Τεχνικές σχεδιασμού, κατασκευής και επισκευής ξύλινων σκαφών («σκαριών») στους «ταρσανάδες» ή «καρνάγια» (ναυπηγεία): σακολέβες, βάρκες, μαούνες, δικάταρτα και τρικάταρτα καραβόσκαρα, περάματα, τσερνίκες ή τσερνίκια, τρεχαντήρια, μπουγιαντέδες ή μπιγιαντέδες, κ.α. Κατασκευή παραδοσιακών ξύλινων σκαφών – μινιατουρών για την τουριστική βιομηχανία. Εκπαιδευτικό - Εκπαιδευτικό Επίπεδο ΥΕ/ΔΕ.
3) Επεξεργασία και δεματοποίηση καπνού: Σχεδιασμός και δημιουργία εκθεσιακών δειγμάτων δεματοποιημένου καπνού και αναμνηστικών δημιουργιών με φύλλα καπνού με σκοπό την προώθησή τους στην τουριστική βιομηχανία - Εκπαιδευτικό Επίπεδο ΥΕ/ΔΕ.
4) Γραφιστικές Τέχνες: Βασική εκπαίδευση στα γραφιστικά προγράμματα και εφαρμογές της AdobeCreativeSuite: Photoshop, Illustrator, InDesign. Εκπαίδευση στη δημιουργία υλικού για ιστοσελίδες, socialmedia, newsletters, banners. Δημιουργικός σχεδιασμός ιστοσελίδων. Επεξεργασία φωτογραφιών και video. Εκπαιδευτικό - Εκπαιδευτικό Επίπεδο ΔΕ/ΤΕ/ΠΕ.
5) Ψηφιακό μάρκετιγκ και διάθεση τοπικών προϊόντων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης: Βασικές έννοιες και αρχές ψηφιακού μάρκετινγκ και ηλεκτρονικού εμπορίου. Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή διάθεσης τοπικών προϊόντων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης - Εκπαιδευτικό Επίπεδο ΔΕ/ΤΕ/ΠΕ και
6) Εστιατορική τέχνη: Οργάνωση εστιατορίου, μπαρ, καφέ σε όλα τα στάδια από την ίδρυση έως τη λειτουργία του και την παροχή υπηρεσιών στους πελάτες - Εκπαιδευτικό Επίπεδο ΥΕ/ΔΕ.

Η συμμετοχή των 100 ωφελούμενων σε διαδικασίες πιστοποίησης δεξιοτήτων.
Δράσεις δημοσιότητας, ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης του ευρύ κοινού για την Πράξη.
 
Οφελη
Οι υπηρεσίες κατάρτισης θα δώσουν επαγγελματικά εφόδια σε 100 ανέργους συμπολίτες μας που μέχρι σήμερα αντιμετώπιζαν προβλήματα αποκλεισμού από την αγορά εργασίας. Επιπλέον θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ουσιαστικής τους απασχόλησης και παράλληλα θα υποστηριχθούν οι τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρει η πόλη. Για την υλοποίηση των παραπάνω οι ωφελούμενοι θα συμμετέχουν στην διαδικασία της συμβουλευτικής, θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα κατάρτισης ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, θα συμμετέχουν στην πρακτική άσκηση και τέλος θα συμμετέχουν στη διαδικασία πιστοποίησης δεξιοτήτων.


Πληροφοριες
Κατηγορια
ΕΣΠΑ 2014 - 2020
Κατασταση
Ενταγμένο
Περιοχη
Καβάλα
Ταμειο χρηματοδοτησης
Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)
Επιχειρησιακο προγραμμα
ΠΕΠ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Προγραμματικη περιοδος
Προγραμματική Περίοδος 2014-2020
Στρατηγικη
Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΟΣΒΑΑ)
Προυπολογισμος
240.000,00 €
Φορεας υλοποιησης
Δήμος Καβάλας
Φορεας λειτουργιας
Ιδιωτικό ΙΕΚ