Πισω στη λιστα

[frurio] 2020: Ενας συγχρονος χωρος εμπειριας

project image
Η Πράξη αυτή περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων, από αυτές που προδιαγράφει το εν λόγω master plan, για την ανάδειξη των χώρων του Φρουρίου (Κοιτώνας Αξιωματικών, Κυκλικός Πύργος, Φυλακή, Περίβολοι), τη δημιουργία περιεχομένου, τον εμπλουτισμό της εμπειρίας του επισκέπτη, καθώς και την ανάπτυξη ταυτότητας του Φρουρίου ως χώρου εμπειρίας και πολιτισμού. Συγκεκριμένα, προβλέπει την προμήθεια εξοπλισμού, τη δημιουργία περιεχομένου βιωματικών εφαρμογών και τη χρήση σύγχρονων εργαλείων πληροφόρησης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για την αξιοποίηση των διαθέσιμων κτιρίων του Φρουρίου.
Δεδομένου ότι το έργο περιέχει υπηρεσίες και προμήθεια εξοπλισμού και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου πολιτιστικού χώρου και φυσικά την καλύτερη εξυπηρέτηση των τελικών χρηστών, ήτοι των επισκεπτών και της εκπαιδευτικής κοινότητας, προϋποθετεί την ενεργή εμπλοκή των στελεχών του Δήμου και της "Δημωφέλεια" και την αρτιότερη λειτουργία του νέου συστήματος που θα εφαρμοστεί.
 
Οφελη
Η παρούσα πρόταση αφορά στην αξιοποίηση αιθουσών του Φρουρίου, οι οποίες μέχρι τώρα είναι κενές και είναι επισκέψιμες μόνο ως κτίσματα. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης τριών εκ των σημαντικότερων κτισμάτων του εσωτερικού περιβόλου του Φρουρίου (κυκλικός πύργος, αποθήκη – φυλακή, κοιτώνας αξιωματικών), αλλά και την κατάρτιση του master plan για τη συνολική αξιοποίηση και ανάδειξη του Φρουρίου Καβάλας, διαφαίνεται η επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης των χώρων και μιας ολιστικής προσέγγισης της διαχείρισης και προώθησης του Φρουρίου. Συγκεκριμένα, με την εν λόγω πράξη θα καλυφθούν οι παρακάτω ανάγκες:
•  Λειτουργική αξιοποίηση της φυλακής, του κοιτώνα αξιωματικών και του κυκλικού πύργου του φρουρίου.
•  Ανάπτυξη συστήματος ενιαίας  ταυτότητας
•  Υποστηρικτικές κατασκευές
•  Εμπλουτισμός εμπειρίας του επισκέπτη
•  Υλοποίηση σύγχρονων βιωματικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων
•  Σύγχρονες ενέργειες προβολής του Φρουρίου
• Ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών για τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και του σεβασμού της πολυπολιτισμικότητας
Πληροφοριες
Σημείο στον Χάρτη Έργων
Κατηγορια
ΕΣΠΑ 2014 - 2020
Κατασταση
Ενταγμένο
Περιοχη
Καβάλα
Ταμειο χρηματοδοτησης
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
Επιχειρησιακο προγραμμα
ΠΕΠ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Προγραμματικη περιοδος
Προγραμματική Περίοδος 2014-2020
Στρατηγικη
Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΟΣΒΑΑ)
Προυπολογισμος
679.520,00 €
Φορεας υλοποιησης
Δημωφέλεια
Φορεας λειτουργιας
Δημωφέλεια