Εργαλεία για ΑΜΕΑ
  • Μεγέθυνση Γραμμάτων
  • Σμίκρυνση Γραμμάτων
  • Υψηλή Αντίθεση
  • Αντιστροφή Χρωμάτων
  • Ανοιχτόχρωμο Φόντο
  • Ευανάγνωστη Γραμματοσειρά
  • Επαναφορά
Πισω στη λιστα

Αναπλαση και επεκταση δικτυου πεζοδρομων στην περιοχη της Πλατειας Καπνεργατη

project image
Η ανάπλαση και επέκταση του δικτύου πεζοδρόμων στην περιοχή της Πλ. Καπνεργάτη αποτελεί ένα σημαντικό έργο αστικής αναβάθμισης, αειφορικού σχεδιασμού και διεθνούς προβολής για την πόλη της Καβάλας.

Προβλέπονται τα παρακάτω:

1) Πεζοδρόμηση των οδών: Κασσάνδρου, από την Εθνάρχου Μακαρίου, την Καπναποθήκη και μέχρι την Αβέρωφ, Αβέρωφ από την Ομονοίας μέχρι την Καπναποθήκη και μέχρι την Ελευθερίου Βενιζέλου και της Ανωνύμου μπροστά από τη Δημοτική Καπναποθήκη.

2) Μονοδρόμηση της οδού Εθνάρχου Μακαρίου, μονοδρόμηση της οδού Δαγκλή με κατεύθυνση από την οδό Ομονοίας προς την οδό Κ. Παλαιολόγου.

3) Σχεδιασμός και κατασκευή περιοχών νερού και παρτεριών διαφορετικών φυτεύσεων με σκοπό τη βέλτιστη βιοκλιματική της απόδοση.

4) Σχεδιασμός και κατασκευή "έξυπνων" παρεμβάσεων και πιλοτικών κατασκευών αστικού εξοπλισμού κατά μήκος των πεζοδρόμων και πεζοδρομίων.

5) Ανάπλαση των ενδιάμεσων διαδρομών, σκληρών επιφανειών και πρανών της Πλατείας Καπνεργάτη, η οποία λειτουργεί ως συνδετικός ιστός για τις παραπάνω τέσσερις δράσεις.

Οι εργασίες που θα πρέπει να γίνουν αφορούν μεταξύ άλλων: εκσκαφές κι επιχωματώσεις, θεμελίωση στοιχείων, δημιουργία πρισματικών κατασκευών από εμφανές σκυρόδεμα ή/και χλοοτάπητα, διάφορα στοιχεία νερού, φωτισμό, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, δαπεδοστρώσεις με υλικά μεταξύ των οποίων διαπερατό σκυρόδεμα, μάρμαρο, σύνθετη ξυλεία, οδεύσεις τυφλών, αρμούς διαστολής κλπ. Ο αστικός εξοπλισμός συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων ειδικά φωτιστικά στοιχεία, ογκόλιθους μεγάλων διαστάσεων, ενώ ενίοτε είναι ενταγμένος στις κατασκευές. Οι φυτεύσεις αφορούν διάφορα μεγέθη και είδη φυτών. Τα συγκεκριμένα υλικά και οι μέθοδοι εφαρμογής τους και κατασκευής των στοιχείων είναι καθοριστικά ώστε να εξασφαλιστεί ο αειφορικός χαρακτήρας της πρότασης

 
Οφελη

Οι στόχοι που θα επιτευχθούν βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με την αστική κινητικότητα και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις που παρουσιάζονται σήμερα στην πόλη σε σχέση με την κυκλοφορία με τρόπο που συμπεριλαμβάνει: την οικονομική ανάπτυξη, την προσβασιμότητα, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και το περιβάλλον. Η πλατεία Καπνεργάτη θα αποτελέσει πόλο έλξης για περίπατο, ψυχαγωγία και μια στάση στο κέντρο της πόλης για όλες τις κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, άτομα τρίτης ηλικίας κ.τ.λ.), δημότες της πόλης, επισκέπτες ημεδαπούς και αλλοδαπούς, αφού όλες οι παρεμβάσεις θα γίνουν με προδιαγραφές που να βεβαιώνουν τη προσβασιμότητα για όλους συμβάλλοντας καταλυτικά στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής. Η ποιότητα τουαστικού χώρου αναβαθμίζεται και γίνεται βιώσιμη και οι έξυπνες παρεμβάσεις και οι κατασκευές αστικού εξοπλισμού δημιουργούν έντονο και σύγχρονο τοπικό ενδιαφέρον προσκαλώντας και απασχολώντας καθημερινά τους χρήστες της πλατείας. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται το διατηρητέο κτίριο της δημοτικής καπναποθήκης, το άγαλμα καθώς και σημαντικά διατηρητέα κτίρια που αποτελούν σημεία αναφοράς της πλατείας. Η δημιουργία νέων πεζοδρόμων αλλά και η σύνδεσή τους με το υπάρχον δίκτυο, συμβάλλει στην προνομιακή μεταχείριση των πεζών και αναβαθμίζει αισθητικά και λειτουργικά το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής. Ενισχύεται η εμπορική κίνηση και η επισκεψιμότητα της περιοχής και αναδεικνύεται η πλατεία Καπνεργάτη ως νέος αστικός πόλος.

Αναμένεται:

• Οικονομική αναζωογόνηση στην περιοχή με την άμεση, έμμεση και προκαλούμενη επίδραση του τουρισμού στην οικονομία.
• Μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος με τη μείωση των οχημάτων στο αστικό κέντρο.
• Εμπλουτισμός του προς έκθεση πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μέσω της έκθεσης πολιτιστικών κτιρίων.
 
Η προτεινόμενη πράξη εξυπηρετεί το σύνολο των δημοτών του Δήμου Καβάλας (70.501 κάτοικοι) ως άμεσα ωφελούμενους. Η εμβέλεια της πράξης έχει σαφή τοπικό και υπερτοπικό χαρακτήρα. Τοπικό, καθώς την περιοχή παρέμβασης θα την επισκέπτεται το σύνολο των δημοτών της πόλης και υπερτοπικό, καθότι η αναβάθμιση του αστικού κέντρου και η ανάδειξη των κτιρίων που γειτνιάζουν θα προσελκύσουν επισκέπτες από τόπους προσέλευσης εκτός των ορίων του Δήμου.
Αναλυτικά οι κατηγορίες ωφελούμενου πληθυσμού είναι: Κάτοικοι περιοχής παρέμβασης, επιχειρηματίες περιοχής παρέμβασης, κάτοικοι πόλης Καβάλας, τουρίστες στην πόλη, επισκέπτες στην πόλη.
Πληροφοριες
Σημείο στον Χάρτη Έργων
Κατηγορια
ΕΣΠΑ 2014 - 2020
Κατασταση
Σε εξέλιξη
Περιοχη
Καβάλα
Ταμειο χρηματοδοτησης
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
Επιχειρησιακο προγραμμα
ΠΕΠ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Προγραμματικη περιοδος
Προγραμματική Περίοδος 2014-2020
Στρατηγικη
Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΟΣΒΑΑ)
Προυπολογισμος
2.781.203,30 €
Φορεας υλοποιησης
Δήμος Καβάλας
Φορεας λειτουργιας
Δήμος Καβάλας
Ιστοσελιδα
Ρυθμίσεις Cookies