Εργαλεία για ΑΜΕΑ
  • Μεγέθυνση Γραμμάτων
  • Σμίκρυνση Γραμμάτων
  • Υψηλή Αντίθεση
  • Αντιστροφή Χρωμάτων
  • Ανοιχτόχρωμο Φόντο
  • Ευανάγνωστη Γραμματοσειρά
  • Επαναφορά

Ανακοινωσεις

Επικηδειος λογος του Δημαρχου Καβαλας στην εξοδιο ακολουθια της Ευθυμιας Πεγιου

Δημοσίευση: 24 Απρ 2020
Ο επικήδειος λόγος του Δημάρχου Καβάλας, Θεόδωρου Μουριάδη, στην εξόδιο ακολουθία της συγγραφέως και ιστορικής ερευνήτριας, Ευθυμίας Πέγιου      
 
«Με βαθιά θλίψη και οδύνη αποχαιρετούμε σήμερα την Ευθυμία Πέγιου, μιας από τις πλέον εμβληματικές μορφές των Γραμμάτων και του Πολιτισμού στην Καβάλα.

Η υπέρμετρη αγάπη που έτρεφε για τη γενέθλια πόλη και το ασίγαστο πάθος με την έρευνα και συλλογή ιστορικών στοιχείων, έφεραν στο φως αρκετές από τις εν πολλοίς άγνωστες πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της γαλάζιας πολιτείας.

Με τη συστηματική καταγραφή σπάνιων εικόνων από το παρελθόν της Καβάλας, κατάφερε να περιγράψει με ακρίβεια τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά της και να διατηρήσει στη συλλογική μνήμη τις ένδοξες στιγμές των Καβαλιωτών.

Μέσα από το συγγραφικό έργο και τις δημόσιες αναφορές της Ευθυμίας Πέγιου, ήρθαμε σε επαφή με τα προσωπικά βιώματα των καπνεργατών, την πληθυσμιακή άνθηση της Καβάλας, το συνδικαλιστικό κίνημα της περιόδου 1922-53 και τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά το διάστημα της κατοχής και της εθνικής αντίστασης.

Η Καβάλα λέει σήμερα το τελευταίο αντίο, πέρα όλων των άλλων, και σε έναν υπέροχο άνθρωπο.

Η Ευθυμία Πέγιου ήξερε να τιμά τις φιλίες της, να αναγνωρίζει την προσφορά όσων υπηρέτησαν τον τόπο μας και να δικαιώνει τους αγώνες των απλών ανθρώπων για την υπεράσπιση των αρχών και των ιδανικών τους.

Όσοι είχαμε την τύχη να μοιραστούμε μαζί της διάφορες σκέψεις για το μέλλον της αγαπημένης μας πόλης, κρατάμε την άρτια και εμπεριστατωμένη άποψη της για την ουσιαστική εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που εμφανίζει η περιοχή μας και την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της πρωτεύουσας του δήμου Καβάλας και της δημοτικής ενότητας των Φιλίππων.

Για να μη σβήσει το ποιοτικό αποτύπωμα της Ευθυμίας Πέγιου στην ιστορία της Καβάλας, εκτός από την απόδοση της προσήκουσας τιμής προς το πρόσωπο της, οφείλουμε να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην προβολή της ανεκτίμητης παρακαταθήκης που άφησε στην τοπική κοινωνία.

Θα ήθελα να τονίσω, διερμηνεύοντας τα συναισθήματα όλων των Καβαλιωτών, ότι η πόλη που τόσο αγάπησε, δεν πρόκειται να την ξεχάσει ποτέ.

Άλλωστε πόσο εύκολο είναι να προσπεράσεις το χνάρι της Ευθυμίας Πέγιου, όταν το συναντάς σε κάθε γωνιά της πόλης που χάραξε με την πένα της;

Καλό ταξίδι Ευθυμία, σε περιμένει μια θέση στη γειτονιά των αγγέλων…».      
 
Ρυθμίσεις Cookies