Η Πράξη περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων οι οποίες αποσκοπούν στην επίλυση των προβλημάτων πρόσβασης στον χώρο, στην κατά το δυνατό απρόσκοπτη και ασφαλή κίνηση στο εσωτερικό του Φρουρίου, στον εμπλουτισμό της εμπειρίας των επισκεπτών και στην ένταξη του μνημείου στην καθημερινότητα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ.
Συγκεκριμένα, προβλέπει την προμήθεια και τοποθέτηση μίας επικλινούς αυτόματης πλατφόρμας σκάλας εξωτερικού τύπου για την πρόσβαση στην κεντρική είσοδο του Φρουρίου, καθώς και τη δημιουργία διαδρόμων, για την προσβασιμότητα στο χώρο του Φρουρίου από τα άτομα με αναπηρίες, αλλά και στη διευκόλυνση ατόμων που χρειάζονται υποστήριξη κατά την επίσκεψή τους στο φρούριο.
Έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020” του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του Τοπικού Προγράμματος Μονοταμειακού CLLD/LEADER ΕΠΑΛΘ της Αναπτυξιακής Καβάλας ΑΕ ΟΤΑ, με κωδικό ΟΠΣ 5075120 και ημερομηνία ένταξης την 2-3-2021.
Η πράξη εστιάζει στην υποδράση 4.2.3.2 «Υποδομές για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων», με στόχο την «Προστασία και ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος και πολιτιστικού αποθέματος με έμφαση τη σύνδεση με τη θάλασσα και την αλιεία» του προγράμματος.
Στα αναμενόμενα οφέλη της πράξης περιλαμβάνονται :
• η βελτίωση προσβασιμότητας των ΑμεΑ
• η ενίσχυση της επισκεψιμότητας
• ο εμπλουτισμός του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος της περιοχής
• η ανάπτυξη της ταυτότητας του Φρουρίου, ως χώρου εμπειρίας και πολιτισμού
• η λειτουργία του Φρουρίου ως εκπαιδευτικού πόλου
• η ανάδειξη του μνημείου
• η προστασία υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο ωφελούμενος πληθυσμός περιλαμβάνει το σύνολο των κατοίκων του Δήμου Καβάλας, αλλά και των επισκεπτών του και ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία, τους κατοίκους της περιοχής παρέμβασης, τους φοιτητές, τα παιδιά και τους νέους, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τους επιστήμονες, όπως εθνολόγους, ιστορικούς λαογράφους, μουσειοπαιδαγωγούς, καθώς και εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα.