Εργαλεία για ΑΜΕΑ
  • Μεγέθυνση Γραμμάτων
  • Σμίκρυνση Γραμμάτων
  • Υψηλή Αντίθεση
  • Αντιστροφή Χρωμάτων
  • Ανοιχτόχρωμο Φόντο
  • Ευανάγνωστη Γραμματοσειρά
  • Επαναφορά

Ανακοινωσεις

Εργο Cherish: "Πρακτικες αναδειξης Πολιτιστικης κληρονομιας αλιευτικων κοινοτητων"

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2021
slider image

🟩 Στο πλαίσιο του έργου CHERISH «Δημιουργώντας ευκαιρίες περιφερειακής ανάπτυξης μέσω της προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των αλιευτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη», ο Δήμος Καβάλας συμμετείχε στο διήμερο διαδικτυακό εργαστήριο ανταλλαγής καλών πρακτικών (27-28/4/2021) που διοργάνωσε ο Δήμος της Μαγιόρκα. 

🎯 Στόχος του εργαστηρίου ήταν η παρουσίαση επιλεγμένων καλών πρακτικών που σχετίζονται με την αλιευτική κληρονομιά την περιοχή ώστε να αναλυθούν και να αξιολογηθούν από τους λοιπούς εταίρους και σχετικούς εμπλεκόμενους φορείς της αλιευτικής κοινότητας. 

🟢 Οι εταίροι εκπροσωπήθηκαν μέσω των  εμπλεκόμενων με την αλιευτική παράδοση φορέων τους και από την δική μας Περιφέρεια έδωσαν το παρών τους εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Δημοτικής Αρχής, του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Θάσου, της Επιστημονικής Ομάδας Οψόμεθα Εις Φιλίππους, της Δημωφέλεια και της Αναπτυξιακής Καβάλας. 

🟢 Στο εργαστήριο παρουσιάστηκαν τρεις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην περιοχή και αφορούν τόσο σε δράσεις που υλοποιούνται σε μουσεία όσο και σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για τη διατήρηση της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης. 

🟢 Συγκεκριμένα, η πρώτη καλή πρακτική που παρουσιάστηκε αφορούσε στη δημιουργία και τον σχεδιασμό του Ναυτικού Μουσείου της Μαγιόρκα μέσω συμμετοχικών διαδικασιών. Κατά τη φάση του σχεδιασμού του Μουσείου, θεωρήθηκε σημαντικό να ενθαρρυνθεί ο διάλογος μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων όπως ενώσεων που συνδέονται με τη θάλασσα, την παραδοσιακή αλιεία ή την πολιτιστική κληρονομιά, και της κοινότητας ώστε το Μουσείο να μην είναι αποκομμένο από αυτήν. 

🟢 Για τον λόγο αυτό, προχώρησαν στη δημιουργία ενός δικτύου, το “Wish Net” όπου οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς μπορούσαν να καταθέσουν τη γνώμη τους καθώς και τις προτάσεις τους για την μορφή που θα ήθελαν να πάρει το Μουσείο στο μέλλον. Παράλληλα, δινόταν η δυνατότητα ομαδικών συναντήσεων ως βήμα διαβουλεύσεων και έκφρασης σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές του. 

🟢 Η επόμενη καλή πρακτική που παρουσιάστηκε αφορά στο έργο “Galibs” το οποίο προχώρησε σε έρευνα για τη διαδικασία κατασκευής παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών, ως δράση ανάδειξης και διατήρησης της αλιευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Μαγιόρκα. Όπως στις παράκτιες περιοχές της ΑΜΘ, έτσι και στην Ισπανία, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξαρτιόταν από την αλιεία καθώς αυτή ήταν η σημαντικότερη πηγή εσόδων στο παρελθόν. Πλέον όμως, το επάγγελμα έχει αποδυναμωθεί. Συνεπώς, κρίθηκε αναγκαία η καταγραφή της τεχνογνωσίας κατασκευής των σκαφών από τους ναυπηγούς-αλιείς αλλά και η συλλογή και ψηφιοποίηση παλαιών προτύπων ξύλινων αλιευτικών σκαφών (τα οποία στην τοπική διάλεκτο ονομάζονται Galibs) σχεδιασμένες από τωρινούς αλλά και παλιούς ναυπηγούς της Μαγιόρκα. 

🎯 Στόχος του έργου τελικά είναι η συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών για τα εγκαταλελειμμένα και ακατάλληλα σκάφη και η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων καταγραφής των σκαφών, η συλλογή φωτογραφικού υλικού, διαμετρημάτων, αλλά και γενικότερων πληροφοριών σχετικά με τον αλιέα. 

🟢 Τέλος, η τελευταία πρακτική που παρουσιάστηκε στο εργαστήριο, αφορά στη σύνταξη ενός Δεκαλόγου Καλών Πρακτικών για τη Θάλασσα στη Μαγιόρκα. Ο Δεκάλογος αποτελεί ένα έγγραφο συζήτησης για τον πολιτισμό στη Μαγιόρκα που συνδέεται με τη θάλασσα με σκοπό την προώθηση αξιών και δράσεων για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ της κοινωνίας και της θάλασσας μέσω της φροντίδας του περιβάλλοντος, της κληρονομιάς και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, καθώς και της βελτίωσης της γνώσης επί του θέματος αυτού συνολικά. 

✅ Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση της επερχόμενης διαδικτυακής συνάντησης που θα διοργανώσει ο Δήμος Καβάλας, στο πλαίσιο του έργου, στις  1 και 2 Ιουλίου. Με την ευκαιρία της συνάντησης αυτής θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης με τα έργα των βραβευμένων φωτογράφων του φωτογραφικού διαγωνισμού του έργου CHERISH και η οποία θα φιλοξενηθεί στη Παλιά Μουσική.
 
Ρυθμίσεις Cookies