Ένα σημαντικό ιστορικό τεκμήριο παρουσιάζει ο συντονιστής της ομάδας έργου του Δήμου Καβάλας κ. Κωνσταντίνος Παπακοσμάς, για τις εκδηλώσεις και δράσεις Πολιτισμού για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν από τον Δήμο.
Πρόκειται για ένα έντυπο πρόγραμμα εκδηλώσεων που είχε οργανώσει ο Δήμος Καβάλας το 1921, εκατό χρόνια μετά την Επανάσταση. Η πόλη με λαμπρότητα τίμησε την επέτειο εκείνη μεσούσης της Μικρασιατικής εκστρατείας .
️Η πανηγυρική δοξολογία είχε γίνει στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννη χοροστατούν τος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Καβάλας Ανθίμου.
Χαρακτηριστική η προτροπή... "καλούνται οι πολίτες ανεξαρτήτου φυλής και θρησκεύματος...
️Μετά την θρησκευτική τελετή οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο χώρο του Δημαρχείο (εκεί που σήμερα είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων – Μέγαρο Τόκου) για όλη την ημέρα δόθηκε .. δεξίωση για όλους τους πολίτες , σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου που υπογράφει ο τότε Δήμαρχος Κλεάνθης Τερμενζής.
Στην έντυπη πρόσκληση - ανακοίνωση γίνεται ειδική αναφορά στην Δημοτική Φιλαρμονική που παιάνιζε καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στις 5 το απόγευμα οι μαθητές του Γυμνασίου με επικεφαλής τους καθηγητές τους και την Φιλαρμονική κατευθύνθηκαν στο Δημοτικό Νοσοκομείο όπου τελέστει και εκεί δοξολογία από τον Μητροπολίτη.
️Στην μονόφυλλη ανακοίνωση – πρόσκληση ξεχωρίζει και το μήνυμα για το νόημα του εορτασμού της εκατονταετηρίδας από τον Δήμαρχο Κλεάνθη Τερμεντζή.
️Το σημαντικό αυτό στοιχείο δόθηκε στον κ. Κ. Παπακοσμά από τον κ. Μιχάλη Πατέλη, συγγραφέα από το Σουφλί, όπου στα συρτάρια του συνωστίζονται έγγραφα, φωτογραφίες, αντικείμενα και κάθε είδους πολύτιμο συλλεκτικό πετράδι της ιστορίας της Θράκης και της Μακεδονίας.
️Πριν ένα χρόνο (Φεβρουάριο του 2020) ο κ. Κ. Παπακοσμάς παρουσίασε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη το νέο βιβλίο του κ. Μ. Πατέλη με τίτλο: “Χώροι λατρείας των Ελληνορθόδοξων της ανατολικής Θράκης, πριν τη μεγάλη έξοδο”.
Στην διάρκεια όλου αυτού του χρόνου θα παρουσιασθούν και άλλα τεκμήρια ιστορίας της πόλης μας .