Εργαλεία για ΑΜΕΑ
  • Μεγέθυνση Γραμμάτων
  • Σμίκρυνση Γραμμάτων
  • Υψηλή Αντίθεση
  • Αντιστροφή Χρωμάτων
  • Ανοιχτόχρωμο Φόντο
  • Ευανάγνωστη Γραμματοσειρά
  • Επαναφορά

Ανακοινωσεις

Ξεκιναει το προγραμμα του Καφε Καδου στον Δημο Καβαλας

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2023
slider image
Ο Δήμος Καβάλας, πάντα πρωτοπόρος και καινοτόμος σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής, εντάσσει στην καθημερινότητα των δημοτών ένα ακόμη ρεύμα ανακύκλωσης, τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών (βιοαποβλήτων) σε καφέ κάδο.
 
Στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας νομοθεσίας (άρθρο 50 του Ν.4819/2021), η οποία αναφέρει την υποχρέωση όλων να συμμετέχουν στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, ο Δήμος προχωράει σε πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος καφέ κάδου σε επιλεγμένη οικιστική περιοχή και σε μεγάλους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Καβάλας.
 
Στόχος του Δήμου, είναι η καθολική εφαρμογή του προγράμματος μέσω της σταδιακής ανάπτυξης του δικτύου καφέ κάδου σε όλα τα νοικοκυριά και τις υπόχρεες επιχειρήσεις.
 
Οδηγίες για τον καφέ κάδο:

Ο καφέ κάδος αφορά στη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών (βιοαποβλήτων).

Στον καφέ κάδο ρίχνουμε ΜΟΝΟ υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, φρούτα και λαχανικά, υπολείμματα καφέ και τσάι, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, τσόφλια αυγών, γαλακτοκομικά, και λίγα φύλλα.

Στον καφέ κάδο ΔΕΝ ρίχνουμε: νωπά κρέατα και νωπά ψάρια, μαγειρικά λάδια, λίπη, συσκευασίες μεταλλικές, πλαστικές ή χάρτινες, κάψουλες καφέ, ξύλινα αντικείμενα, πριονίδι, στάχτη, αποτσίγαρα, ακαθαρσίες κατοικίδιων.

Πρακτικές συμβουλές:

Αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα να στραγγίξουν πριν τα απορρίψουμε στον κάδο ή τα τυλίγουμε με εφημερίδα/χαρτί.

Απορρίπτουμε τα υπολείμματα τροφών είτε σε σακούλες (βιοαποδομήσιμες/ κομποστοποιήσιμες ή χάρτινες μαναβικής) είτε χύμα.

Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικής σακούλας.

Εδαφοβελτιωτικό - κόμποστ

Τα υπολείμματα τροφών που συλλέγονται μέσω του καφέ κάδου, θα οδηγούνται σε μονάδα κομποστοποίησης, και από την επεξεργασία τους θα παράγεται ειδικό εδαφοβελτιωτικό (κόμποστ) έτοιμο για χρήση!
 
Το κόμποστ είναι ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εργασίες κηποτεχνίας και σε καλλιέργειες ως λίπασμα ή εδαφοβελτιωτικό, βελτιώνοντας τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του εδάφους και συνεισφέροντας στη θρέψη των φυτών!
 
Μαθαίνουμε περισσότερα και συμμετέχουμε

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα χωριστής συλλογής υπολειμμάτων τροφών (βιοαποβλήτων) που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα στην πόλη μας μπορείτε να βρείτε στη ιστοσελίδα του Δήμου www.kavala.gov.gr.
 
Ρυθμίσεις Cookies