Εργαλεία για ΑΜΕΑ
  • Μεγέθυνση Γραμμάτων
  • Σμίκρυνση Γραμμάτων
  • Υψηλή Αντίθεση
  • Αντιστροφή Χρωμάτων
  • Ανοιχτόχρωμο Φόντο
  • Ευανάγνωστη Γραμματοσειρά
  • Επαναφορά

Ανακοινωσεις

Ενημερωση και διευκρινησεις εν οψει εκλογων

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
 
Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4406/2016 «Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διερεύνηση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών», το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες έλληνες και ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ.1 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (Π.Δ.26/2012), οι νέοι εκλογείς που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους και συνεπώς αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία  γέννησης όλων όσοι γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο), περιλαμβάνονται αυτεπάγγελτα σε καταστάσεις που συντάσσουν οι δήμοι, από 1ης μέχρι τέλους Φεβρουαρίου κάθε έτους.
 
Οι νέοι εκλογείς (17 ετών, Γεννηθέντες 2002) μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα.
 
Προϋπόθεση για την ένταξη του νέου εκλογέα στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών αποτελεί η εγγραφή του μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019 (Α’ Αναθεώρηση 2019) στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος.
 
Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί στους ενδιαφερόμενους νέους εκλογείς – νέους
ετεροδημότες να φροντίσουν να ενημερωθούν έγκαιρα για την εγγραφή τους ή μη στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, μέσω του «μάθε που ψηφίζεις», περίπου στα μέσα Απριλίου.
 
Ρυθμίσεις Cookies